vakantiehuis casa il gattopardo
veelgestelde vragen
in het kort de woning het dorp het meer de omgeving tips voor trips fotoboek faq/ vragen prijzen/contact gastenboek
 
   
Hoe komen we  bij het appartement? 1. met de auto:

Voor de meeste Nederlanders is de  route Nederlandse grens (Arnhem/Venlo/Heerlen)-A61-Karlsruhe--Basel-Milaan-A1-Orvieto-San Lorenzo Nuovo de meest voor de hand liggende.  Iets langer is de route over Oostenrijk (Arnhem-A3-Kufstein-Brenner-Modena en na Modena  verder op de A1). In beide gevallen bijna volledig autosnelweg; vanaf de afslag Orvieto van de A1 is het nog 25 km. over een goed berijdbare tweebaans autoweg.

Woont u in de Randstad of  België dan is een aanrijroute via  -Zeeland- Antwerpen- Luxemburg/Noord Frankrijk en verder via Basel een goed alternatief.

Ruim voordat U vertrekt ontvangt u een uitgebreid informatiepakket met o.m.  routebeschrijvingen.


2. met het vliegtuig:

U  kunt kiezen uit  vrij veel vertrek -en aankomstpunten. 

 •  In Nederland kunt u opstappen in Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en Maastricht;.
 • in België o.m. in Brussel en Charleroi.
 • Ook in  de Duitse grensstrook is een aantal vertrekmogelijkheden: Weeze/Niederrhein, Köln, Dortmund, Münster, Düsseldorf bijvoorbeeld.
 • Het meest voor de hand ligt het een vlucht te boeken  naar  Rome (Ciampino of Leonardo da Vinci). Op elk vliegveld kunt U een huurauto afhalen.  

  Ook bestemmingen als Grosseto, Florence, Pisa en Bologna liggen berijdbaar dichtbij. 

3. met het openbaar vervoer:

Uitsluitend per trein/openbaar vervoer  is  wat omslachtig. Voor de volledigheid zij vermeld, dat U  tot Orvieto met de trein kunt  komen en dat U  daar dan moet overstappen op de bus, een taxi moet nemen of een auto huren.

Vanaf San Lorenzo vertrekken regelmatig bussen naar Bolsena en Aquapendente. De verbinding met Orvieto is minder frequent. Als het moet, kunt U zelfs met de bus naar Rome gaan. Eenmaal per dag gaat er een rechtstreekse bus.

 

   
Wat staat er in het informatiepakket?

Inhoud:

Routes en tips voor de reis
Gebruiksregels/ Huisregels

Nuttige adressen en telefoonnummers, winkels etc.
Tips voor trips (o.a. uitwerking van de tips op de website, wandel -en fietsroutes en nog veel meer). 

Funshopping
Lokale feesten en nationale feestdagen
Omgaan met Italianen

Cultuur en geschiedenis van AltaTuscia.
Handige Lijstjes

 

Hoe ver is het naar het dorp en het meer? En waar kunnen we winkelen? Het dorp ligt om de hoek. Het is vijf hooguit tien minuten lopen naar de winkels. Het meer ligt wat verder weg. Met de auto is het vijf minuten rijden; te voet doet u er ongeveer een half uur  over. In het  informatiepakket, vindt U  de locaties van de winkels voor de dagelijkse boodschappen (in het dorp) en voor de funaankopen.
   
Welke  evenementen zijn er zoal in de buurt?

Elk jaar in mei komt  in mei de Millemiglia door het dorp. De Millemiglia is een  meerdaagse rally voor oude auto 's.   Start en finish in Brescia (Noord Italië ). Rome is het keerpunt. Op de terugweg komen de deelnemers door het dorp.  De hele ochtend is het een komen en gaan van de meest stijlvolle en vaak zeer kostbare auto 's.  Af en toe vergaat je horen en zien, zeker als een prehistorisch bolide alle zeilen bij moet zetten om het kleine klimmetje naar het dorp te halen. De beloning is een beschaafd applaus vanaf de  terrasjes op het dorpsplein.

In  juni viert het dorp San Giovanni. Op de 26ste juni is er 's ochtends een grote braderie en de feestelijkheden gaan de hele dag door.

Rond 15 augustus vindt gedurende een hele week de Sagra degli Gnocchi plaats. Gnocchi zijn de welbekende aardappelbolletjes. In deze week is het dorpsplein ingericht als een openluchtrestaurant. Op een muziekpodium speelt elke dag een andere band.

Rond de jaarwisseling vindt er in Orvieto het Umbria winter jazzfestival plaats.   Meer informatie over evenementen vindt U in het informatiepakket.

 

Waar kunnen we wandelen en fietsen? Voor ons huis ligt een groot groen gebied. Daarin zijn verschillende wegen, deels verhard deels onverhard.  Het terrein is geschikt voor wandelaars en mountainbikers.
Overal rondom het meer zijn bossen. Vooral als U niet tegen een klim of tegen "vals plat"opziet,  kunnen geoefende fietsers  tot in de wijde omgeving terecht.  Huis-tuin-en-keuken fietsers kunnen  het beste  de fietsen op een fietsenrek  meenemen en naar de vlakke plekken rijden, die in  het informatiepakket staan.
   
Wat te doen als wij ( de huurders) iets breken of beschadigen? Als U besluit ons huis te huren, dan sturen we u een contract toe. Daarin zijn de gebruikelijke zaken geregeld  (periode, betalingstermijnen en aansprakelijkheid).  Wij verzoeken U om als U wat breekt of stukmaakt om dat dan zelf aan te vullen. In de lijst met nuttige adressen staan wat winkels waar huishoudelijke artikelen verkocht worden. Mocht dat om de een of andere reden niet mogelijk zijn, dan kunt u dat aan ons doorgeven. Dan verrekenen wij de kosten met de waarborgsom .De meeste  reisverzekeringen dekken ook schade toegebracht aan  (gehuurde) accommodaties.
   
Is het verstandig om  naast een reisverzekering nog (andere) verzekeringen af te sluiten? We raden U ten stelligste aan om een annuleringsverzekering af te sluiten.  Als eenmaal de overeenkomst is gesloten, kan deze niet meer worden opgezegd.
   
Welke tv. zenders kunnen we ontvangen? 
Te veel om op te noemen. In ieder geval alle publieke en commerciële Nederlandse zenders , de Belgische en Duitse publieke omroep, CNN, BBC World, alle Duitse publieke zenders, Arte en een groot aantal commerciële buitenlandse zenders. 
   
Kunnen we ons huisdier meenemen?

Als U een huisdier mee wilt brengen, dan hebben we graag, dat U van te voren met ons overlegt. Wij willen van geval tot geval beoordelen, of dat past onder meer binnen de opvattingen, die wij hebben over hygiëne. Wij gaan er van uit, dat U ons niet zult vragen, of U een huisdier kunt meebrengen, als dat dier niet zindelijk is of als het dier  wel eens dingen beschadigt of als het sterk verhaart. Verder hanteren we als algemene regel, dat dieren niet op de slaapkamers, in de keuken en in de badkamer komen en dat ze in hun eigen mand slapen.

In Italië en ook in San Lorenzo zijn er veel dieren zonder eigenaar. In de loop van de jaren hebben we ons ontfermd over de katten, die bij ons kwamen buurten. We voeren ze en als er niemand is,  komt er iemand uit het dorp, die er dan voor zorgt. Gevoerd worden ze  naast het huis, op de trap naar het wasmachinehok. Om de poezenbevolking getalsmatig te beheersen, zijn we een sterilisatie-project gestart. Ook hebben we enkele poezen bij Nederlandse vrienden en kennissen een echt tehuis gegeven. Momenteel komen er drie poezen regelmatig eten. Enkelen zijn wat schuw, maar er is er ook een bij, die zich graag laat aanhalen.

   
Wat is in het appartement aanwezig en wat moeten we zelf meebrengen?

De huisraad is zeer compleet.  Naast de gebruikelijke potten, pannen, borden, schalen en glazen zijn  er onder meer: 

 • een  inbouwoven met afzuigkap, 
 • een ingebouwde koel-diepvries-combinatie,
 • stofzuiger, strijkijzer en strijkplank,
 • een "Nederlands" koffiezetapparaat,  een espressoapparaat,  een elektrische waterkoker, een broodrooster,  een elektrische citruspers
 • een wasmachine
 • tv ( met satellietontvanger)
 • wifi (zomer 2020)
 • radio/cd-speler/cassetterecordercombinatie; een etui met Cd's (van alles wat: klassiek,  jazz, r&b, Italiaans, Frans,  fado en  tango)
 • voor de kinderen zijn er wat spelletjes en we gaan er van uit, dat ouders met kleine kinderen de favoriete knuffels en spelletjes van hun kroost mee op reis nemen.  
 • een vijftigtal boeken, de meeste met een nog al  Italiaanse inslag  (uiteraard "de Tijgerkat/il Gattopardo" van Tomasi di Lampeduso  en verder wat eigentijdse auteurs, zoals Tim Parks, Caesare Pavese, Barry Unsworth en  Rosita Steenbeek. Ook  klassieken als Ovidius' Minnedichten en het Florentijnse dag boek van  Rainer Maria Rilke) staan op de plank,  een paar filosofieboeken, belletterie en enkele detectives waaronder  de da Vinci code en het Bellinimysterie van Dan Brown (een aardige voorbereiding op een trip naar Rome)., wat boeken van Henning Mankell, de boekenweekgeschenken van de laatste tien jaar en wat boeken uit de "nederland leest-serie".
 • toeristische folders,  enkele reisgidsen, waaronder gidsen  voor Rome, Florence en Umbrie,  de twee Trotter reisgidsen voor Italië,  kaarten .
 • voor de koude dagen is er centrale verwarming en voor de extra warme dagen is in de huiskamer een plafondventilator aangebracht en er staat bovendien een losse ventilator
 • voor lakens en handdoeken moet u zelf zorgen.
  naar bovencontact
 
 
index
algemeen:

in het kort
faq/ vragen
prijs/contact
sitemap
gastenboek

uitwerking:

de woning
het dorp
het meer
de omgeving

fotoboek:

huis en dorp
uitzicht

italiëgevoel
het meer
landschap
C/cultuur 1
klassiek Rome

tips voor trips:

in giro
warmwaterbaden
rondrit meer
Bolsena
Civitá
Rome
Romeinse rijk
Etrusken

© casa il gattopardo / altatuscia.nl
 voor het laatst gewijzigd op: 13-09-2019