vakantiehuis casa il gattopardo

                   
in het kort de woning het dorp het meer de omgeving tips voor trips fotoboek faq/ vragen prijzen/contact gastenboek
                   
 
                 
submenu tips voor trips in giro rondrit meer Bolsena CivitŠ Rome Romeinse rijk Etrusken thermen


tips voor trips, 
Thermen, warmwaterbaden

 

Bagno Vignoni

ItaliŽ heeft een grote  badtraditie. Al bij het begin van onze jaartelling beschikte elke wat grotere stad of legerplaats over een badhuis. In Rome en bijvoorbeeld in Ostia Antica kun je nog goed zien, dat de badhuizen groot, goed geoutilleerd en rijk gedecoreerd  waren. Vaak beschikten de  badhuizen over aparte ruimtes voor  koud, lauw  en warm waterbassins.

Het warme water was soms afkomstig uit thermale bronnen, soms werd het ter plekke verwarmd. Het verhaal gaat, dat de Romeinse legioenen hun legerplaatsen in de veroverde gebieden bij voorkeur vestigden op plaatsen, waar thermaal water voor handen was. Menige Duitse stad zou daaraan zijn ontstaan te danken hebben. De thermale  bronnen liggen in  streken, waar de aardkorst (nog) zo dun is, dat de massa en de hitte van de aardkern nog vrij gemakkelijk aan de oppervlakte kan komen. Veelal zijn dat streken  met een vulkanische bodemstructuur. Ook in  de streek rond het  Lago di Bolsena zijn  thermale bronnen.  Sommige worden commercieel geŽxploiteerd zoals de Termen in Viterbo en de badinrichtingen in Bagni San Fillipo, San Casciano dei Bagni  en Saturnia.


Bagni San Filipo 


De commerciŽle baden hebben een luxe uitstraling. De meeste hebben bubbelbaden en kunstmatige watervallen. Het gebruik van ligstoelen is in de prijs inbegrepen en er wordt een breed pakket aan diensten aangeboden. Meestal vind je op niet al te grote afstand van deze commerciŽle  baden ook  publieke, voor iedereen gratis of nagenoeg gratis toegankelijke baden. De  publieke baden worden vaak door vrijwilligers onderhouden. U vindt hier geen luxe, maar wel  de charme van het imperfecte.  Misschien zijn ze daarom wel zo geliefd.  Vooral het cascadebad bij Saturnia is bij de Italianen erg in trek.  Er is daar zelfs een groot parkeerterrein aangelegd.  Badhokjes ontbreken en dat  levert  verkleedpartijen op, die bij degenen, die de roemruchte film van Bert Haanstra " Alleman " kennen, ongetwijfeld een Aha-erlebnis zal oproepen. De filmkenner zal trouwens meer aanknopingspunten tegenkomen in deze omgeving. De film Nostalghia van de Rus Tarkowsky  is voor een deel opgenomen in Bagno Vignoni. Kenmerkend voor dit pal aan de Cassia gelegen plaatsje is het kuurbad, dat eigenlijk een dorpsplein is/was. Het zwavelrijke water, dat hier opborrelt, had in de vijftiende, zestiende eeuw een dermate grote  faam, dat  een van de Medici het dorpsplein tot kuurbad heeft laten verbouwen. Tegenwoordig is het  strikt verboden hierin te baden. Wilt U  toch een kuur volgen, dan kunt U terecht in het  hotel aan het  plein. Dat dit plaatsje ook in deze tijd nog veel bezoekers trekt, blijkt wel uit het feit, dat er binnen een straal van nog geen honderd meter rondom het bad drie goed geoutilleerde horecagelegenheden liggen, waar ook a la carte gegeten kan worden (soms  met tafels in de tuin en met een schitterend uitzicht op de Monte Amiata).  


De niet commercieel geŽxploiteerde baden bij Viterbo
 

Saturnia

in het informatiepakket, dat U bij vertrek ontvangt, zijn de trips voor trips verder uitgewerkt, onder meer met routebeschrijvingen. 
naar boven contact
 
index
 
algemeen:

in het kort
faq/ vragen
prijs/contact
sitemap
gastenboek

uitwerking:

de woning
het dorp
het meer
de omgeving

fotoboek:

huis en dorp
uitzicht

italiŽgevoel
het meer
landschap
C/cultuur 1
klassiek Rome

tips voor trips:

in giro
warmwaterbaden
rondrit meer
Bolsena
CivitŠ
Rome
Romeinse rijk
Etrusken

© casa il gattopardo / altatuscia.nl
 voor het laatst gewijzigd op: 23-01-2019