vakantiehuis casa il gattopardo

                   
in het kort de woning het dorp het meer de omgeving tips voor trips fotoboek faq/ vragen prijzen/contact gastenboek
                   
 
 
submenu tips voor trips in giro rondrit meer Bolsena Civitá Rome Romeinse rijk Etrusken thermen


tips voor trips, 
Romeinse Rijk,
paginA 2

Tivoli en Ostia Antica .
Tivoli ligt ongeveer 30 kilometer ten noordoosten van Rome. Al ver voor onze jaartelling werd deze plaats door de Romeinse aristocratie gebruikt als zomerresidentie. Tivoli ligt wat hoger in de heuvels in een bosrijke omgeving en 's zomers is het er daarom wat koeler. In de loop der tijden heeft Tivoli deze positie als favoriete buitenplaats steeds weten te behouden. Ook nu nog vind je in en rond het stadje tal van landgoederen en buitenverblijven. Tivoli is vooral bekend om de Villa Hadriana (begin tweede eeuw na Christus) en de Villa d'Este (zestiende eeuw). Een bezoek aan de Villa Hadriana geeft een goed inzicht in de manier van bouwen in de bloeiperiode van het Imperium Romanum en in de Villa d' Este krijg je een goed inzicht in de manier, waarop de Renaissance-kunstenaars zich lieten inspireren door de kunst uit de klassieke oudheid. Trek voor een bezoek aan de Villa Hadriana een paar uur uit. Het voor bezoekers toegankelijke gebied is uitgestrekt. De Villa diende Hadrianus niet alleen als woonstede. Hadrianus heeft de Villa ook -en misschien wel vooral- opgezet als bestuurscentrum. Op het terrein zijn veel en veelsoortige (overblijfselen van) gebouwen te zien zoals paleizen, personeelswoningen, gastenverblijven, ministeries, theaters, badhuizen en tempels.
   


Tivoli, VILLA HADRIANA

Ostia Antica lag in de oudheid aan de kust. In de loop van de tijden is de monding van Tiber door aanslibbing steeds verder westwaarts opgeschoven. In de oudheid was Ostia  lang de belangrijkste haven van het imperium. Het had een handels- én militaire functie. In de loop van de tijd is Ostia in verval geraakt. Plunderingen en brandstichtingen hebben hun tol geëist.  Toch is er ook nog veel bewaard gebleven. In de negentiende eeuw is men onder impuls van Paus Pius VII  begonnen met  systematische, wetenschappelijk gefundeerde opgravingen. Sindsdien zijn grote delen van het oude stadshart blootgelegd. Een aantal van de gebouwen is verrassend goed bewaard gebleven. Op vrij veel plaatsen vindt men muurschilderingen en mozaďeken en hier en daar staan nog resten van beelden. Het amfitheater is  knap geconserveerd. Op  het Capitool krijgt U een goed beeld van hoe het stadscentrum van een middelgrote stad er in die tijd uitzag.  Er is zelfs een vroegchristelijke basilica bewaard gebleven. Het museum op het terrein heeft een kleine, maar verrassend goede collectie beelden.    

 


TIVOLI, Villa d'Este 

OSTIA ANTica


in het informatiepakket, dat U bij vertrek ontvangt, zijn de trips voor trips verder uitgewerkt, onder meer met routebeschrijvingen. 
naar boven Rom.Rijk 1Rom. Rijk 3contact
 
index
 
algemeen:

in het kort
faq/ vragen
prijs/contact
sitemap
gastenboek

uitwerking:

de woning
het dorp
het meer
de omgeving

fotoboek:

huis en dorp
uitzicht

italiëgevoel
het meer
landschap
C/cultuur 1
klassiek Rome

tips voor trips:

in giro
warmwaterbaden
rondrit meer
Bolsena
Civitá
Rome
Romeinse rijk
Etrusken

© casa il gattopardo / altatuscia.nl
 voor het laatst gewijzigd op: 28-01-2019