vakantiehuis casa il gattopardo

                   
in het kort de woning het dorp het meer de omgeving tips voor trips fotoboek faq/ vragen prijzen/contact gastenboek
                   
 
                 
submenu tips voor trips in giro rondrit meer Bolsena CivitŠ Rome Romeinse rijk Etrusken thermen

tips voor trips, 
Romeinse Rijk, pagina  1

 

Rome:  Ara pacis augustae

Tivoli: tempel van Vesta

Rome: Forum Romanum

Rome en Lazio/Latium.

San Lorenzo Nuovo ligt In de regio Lazio.   De naam Lazio is afgeleid van het Latijnse Latium. Lazio/Latium is  het gebied, dat ligt in  een straal van 150 km. rondom Rome. In de tijd van het keizerrijk, toen Rome zichzelf met trots en met recht  "caput mundi, hoofdstad van de wereld" kon nemen, was  Rome een voor die tijd gigantisch grote stad.  Voor belangrijke grondstoffen en andere hulpbronnen kon en moest de stad terugvallen  op de directe omgeving. Latium   voorzag de stad van voedsel, graan,  water (via de bekende aquaducten), ja zelfs  van inwoners (de Sabijnse maagdenroof !!) en van soldaten.


Het buitengebied werd door de Romeinen intensief benut. In de infrastructuur van het huidige Lazio zijn nog steeds de ingrepen, die de oude Romeinen in de natuur gepleegd hebben, terug te vinden. Zoek op een wegenkaart eens naar de Via Cassia, de via Flaminia, de Via Salaria, de Via Aurelia en de Via Appia. Al deze wegen zijn  ver voor onze jaartelling aangelegd. Primair hadden ze een militaire  functie. Langs deze wegen konden de legioenen zich snel van en naar Rome verplaatsen. Bijkomend aspect was, dat het achterland goed ontsloten werd. Veel van de steden, die nu nog aan deze wegen liggen, zijn in die tijd ontstaan, veelal als legerplaats voor de legioenen, aan wie de verdediging van een bepaald gebied was toevertrouwd.

Rome:  Museo Nazionale Romano


Ook nu nog zijn  in de omgeving van ons  nog volop (resten  van) bouwwerken te vinden uit die tijd. In Rome zelf uiteraard. De Fora Imperialia, Domus Aurea   en het Colosseum zijn overbekend. Ook het Ara Pacis Augustae  is sinds kort weer  publiekstrekker.  Door de Amerikaanse architect Richard Meier (oa. Haags stadhuis, Paul Getty Museum LA) is een museum van glas, staal en travertijn ontworpen, waarin de Ara Pacis is ondergebracht. In de zalen in de onderbouw van het  museum wordt eigentijdse kunst geŽxposeerd. Dit en het feit, dat het gebouw een van de weinige moderne gebouwen is in het historisch centrum, maken dat het project van  Meiers veel besproken en niet onomstreden is.   Bekende trekpleisters zijn verder o.a. de Via Appia Antica, de omgeving van het theater van Marcellus, het Pantheon en de termen van Caracalla.

in het informatiepakket, dat U bij vertrek ontvangt, zijn de trips voor trips verder uitgewerkt, onder meer met routebeschrijvingen. 

naar boven Rom. Rijk 2Rom. Rijk 3contact

 

 

 
index
 
algemeen:

in het kort
faq/ vragen
prijs/contact
sitemap
gastenboek

uitwerking:

de woning
het dorp
het meer
de omgeving

fotoboek:

huis en dorp
uitzicht

italiŽgevoel
het meer
landschap
C/cultuur 1
klassiek Rome

tips voor trips:

in giro
warmwaterbaden
rondrit meer
Bolsena
CivitŠ
Rome
Romeinse rijk
Etrusken

© casa il gattopardo / altatuscia.nl
 voor het laatst gewijzigd op: 28-01-2019