vakantiehuis casa il gattopardo

                   
in het kort de woning het dorp het meer de omgeving tips voor trips fotoboek faq/ vragen prijzen/contact gastenboek
                   
 
                 
submenu tips voor trips in giro rondrit meer Bolsena CivitŠ Rome Romeinse rijk Etrusken thermen
         
 

tips voor trips, 
in giro, rondje midden italiŽ

 

Twee belangrijke bovenregionale wegen kruisen  elkaar in San Lorenzo: de SS2 (Cassia) en de SS74 (Maremma).
De SS2 (via Cassia) verbindt noord en zuid . Zij loopt van Florence naar Rome. De SS74 verbindt  oost en west. Zij loopt van de autostrada del Sole (de A1) naar  de Tyrrheense zee. Beide wegen voeren door een idyllisch landschap  en langs schilderachtige stadjes en dorpjes. 

naar het noorden : Toscane

    via San Antimo en Montalcino

of via

 le Crete 
en de Abdij van
Monte Oliveto Maggiore


 naar Siena

   
       
       

Noordelijk van San Lorenzo Nuovo liggen Siena, Montalcino (bekend om de Brunello-wijn) , de Monte Amiata en San Antimo. Ongeveer 50 kilometer ten noorden, richting Siena vindt U  links van de Cassia Montalcino en de Abbazia San Antimo. Rechts van de Cassia liggen le Crete Senese. Dit is een schitterend natuurgebied met afwisselend zacht glooiende  heuvels, steile rotspartijen met   als extra attractie soms  kleine soms wat forsere vennen op plaatsen, waar in kraterachtige inkepingen in het landschap het regenwater blijft  staan. In dit gebied ligt de abdij "Monte Oliveto Maggiore", een  uit de Middeleeuwse stammende Benedictijnenklooster.  Het is een indrukwekkend complex, dat gebouwd is boven op de steile, praktisch kale rotsen. Het meest bekend is de abdij om zijn  kloostergang. Het bouwkundig concept is vrij conventioneel,  rechttoe,  rechtaan in de gebruikelijke  renaissancestijl uitgevoerd.  Bijzonder zijn de wandschilderingen. De wanden van de kloosterhof zijn van fresco's voorzien door Signorelli en Sodoma.  Doordat er twee schilders uit twee opeenvolgende generaties aan gewerkt hebben, krijgt men een beeld van de ontwikkeling van de schilderkunst in de vijftiende/zestiende  eeuw.naar het oosten : UmbriŽ
 

Orvieto

 

Assisi 

 

Naar het oosten rijdend komt U eerst langs Orvieto. De stad ligt prachtig boven op een tufstenen rots. Boven alles uit rijst de gevel van de duomo op.  De stad  is niet alleen om dit gebouw de moeite waard. Intieme  middeleeuwse straatjes en  leuke winkels zijn een open invitatie voor een middagje flaneren. Regelmatig is er wel iets te doen: het Umbria Jazz winter festival bijvoorbeeld, maar vooral in de zomer zijn er nog veel meer grote en kleine evenementen.   Verder naar het oosten, dieper UmbriŽ in, vindt U beroemde cultuursteden, zoals Todi, Perugia en Assisi.  Assisi is de belangrijkste bedevaartplaats van ItaliŽ. De pelgrims komen voor het graf van S. Franciscus. Bij  kunstliefhebbers is het klooster van S. Francesco vooral bekend om de fresco's van Cimabue, Pietro Lorenzetti, Simone  Martini en van Giotto en zijn leerlingen .


naar het zuiden : Lazio


Caprarola

Palazzo Farnese,

 

         
De tuinen van

Bomarzo


Rome is een gewild  reisdoel, maar ook het gebied tussen Rome en het lago di  Bolsena kent veel bezienswaardigheden. De natuur  uiteraard.  De vele  bossen, de meren en de zachtglooiende heuvels maken, dat dit gebied van oudsher in de trek was als woonstee voor de maatschappelijke  bovenlaag. Een aantal van die  residenties is nu voor het publiek toegankelijk. In Caprarola vindt U het Palazzo Farnese. Dit paleis is in de tweede helft van de zestiende eeuw ontworpen door  da Vignola, een van beroemdere renaissance-architecten. De  bouwstijl is geÔnspireerd op het veertig, vijftig jaar eerder gebouwde Palazzo Farnese in Rome, hťt icoon van  de renaissance architectuur.  Het palazzo in Caprarola is  in een pentagon gebouwd, rondom een groot atrium. Van binnen is het rijkelijk voorzien van  muurschilderingen. Een aantal fresco's verbeeldt de geschiedenis van het geslacht Farnese. De tuin is wereldberoemd, maar deze is niet altijd voor het publiek toegankelijk.

Vlakbij Caprarola ligt de door Hella Haase beroemd geworden beeldentuin van Bomarzo. Ook haar speurwerk in de oude archieven kon geen definitief uitsluitsel geven over de vraag, wie de  tuin en de groteske beelden ontworpen heeft en wat de  bedoeling van de opdrachtgever was. Voor uw en ieders verbeeldingskracht ligt daar dus nog een grote uitdaging.  In Bagnaia vindt U de villa Lante.  De beelden in de tuin van de villa Lante zijn minder vervreemdend  dan die in Bomarzo.    De grootste attractie van dit park zijn de bijzondere waterbouwkundige werken: cascades en fonteinen. Dichter bij Rome, in Tivoli liggen de Villa Hadriana, de villa Gregoriana en de villa d'Este. Op de tips voor trips pagina Romeinse rijk vindt U meer informatie over  Tivoli en zijn bezienswaardigheden. naar het westen : de  Tyrrheense zee


Sorano,
 Sovana ,
Saturnia,
 de zee
         
Tarottuin

van  Nikki

de

St-Phalle


In ItaliŽ ben je nergens ver van de zee verwijderd.  Vanaf San Lorenzo is het ongeveer vijftig kilometer hemelsbreed. De weg erheen leidt door een boeiend   gebied met daarin een aantal op en uit tufsteen gebouwde stadjes. Pitigliano,  Sorano en Sovana worden wel de citta'  del tufo genoemd. Het zijn alle drie eeuwenoude stadjes, met een verstilde kern, oude palazzi en kerkjes.  In dit gebied herinnert nog veel aan de oude Etrusken. U vindt er door hen uitgehakte grotten (ooit gebruikt als huis of columbarium, soms hergebruikt als wijnkelder of boerenschuur),  meerdere heilige wegen (viae sacrae) ,  resten van oude tempels, necropoli (o.a. de Tomba di Hildebrando). U vindt er  ook enkele warmwaterbaden, waaronder het bekende Saturnia. Zonaanbidders kunnen  overal aan de kust terecht. Er zijn te kust en te keur strandtenten, waar je een ligstoel en parasol kunt huren. In ItaliŽ heb je wat minder publieke stranden dan in Nederland. Hiervoor geldt het adagium "zoekt en gij zult vinden".

Vlakbij de zee, in Capalbio ligt een bijzondere museumtuin.  Vanaf 1979 heeft Niki de Saint-Phalle samen met haar man  vijftien jaar gewerkt aan de realisatie van  dit project.  Het park  bevat tweeŽntwintig beelden , die geÔnspireerd zijn op 22 tarotkaarten.  Wie met de tarotkaarten omgaat,  balanceert op en over de grens tussen rede en occultisme.    Dionysisch, tomeloos,  over de top, exuberant, geheimzinnig en mysterieus: woorden van deze strekking passen allemaal bij het park. Men wandelt in een symfonie van  primaire kleuren  en vormen ,  gevat in bijzondere materialen:  mozaÔeken van spiegelend glas,  uitbundige, veellagige ceramieken, soms voorzien van getuigende teksten.  Sommige beelden zijn meer dan twintig meter hoog en in een aantal ervan kan men naar binnen gaan. Voor ouders, die hun kinderen ook op vakantie in contact willen brengen met K/kunst, is het een aanrader. Zij en U  kunnen in,  door en over de constructies en beelden lopen en dollen.  Veel van de mozaÔeken zijn van spiegelglas; een uitnodiging tot bespiegeling, maar ook om gekke bekken te trekken.   Kortom , alle gelegenheid om te ervaren, dat K/kunst ook super om niet te zeggen  vetgaaf kan zijn. En ter geruststelling van de sceptici onder U. Niet alles is zweverig, wat er blinkt. U kunt er gewoon de hand op leggen.

in het informatiepakket, dat U bij vertrek ontvangt, zijn deze en andere trips voor trips verder uitgewerkt, onder meer met routebeschrijvingen. 

naar boven contact
Free xml sitemap generator
 
index
 
algemeen:

in het kort
faq/ vragen
prijs/contact
sitemap
gastenboek

uitwerking:

de woning
het dorp
het meer
de omgeving

fotoboek:

huis en dorp
uitzicht

italiŽgevoel
het meer
landschap
C/cultuur 1
klassiek Rome

tips voor trips:

in giro
warmwaterbaden
rondrit meer
Bolsena
CivitŠ
Rome
Romeinse rijk
Etrusken

© casa il gattopardo / altatuscia.nl
 voor het laatst gewijzigd op: 13-04-2019