vakantiehuis casa il gattopardo

                   
in het kort de woning het dorp het meer de omgeving tips voor trips fotoboek faq/ vragen prijzen/contact gastenboek
                   
 
                 
submenu tips voor trips in giro rondrit meer Bolsena CivitŠ Rome Romeinse rijk Etrusken thermen


tips voor trips, 
DE ETRUSKEN, pagina  3

Wat we van de Etrusken weten, weten we vooral uit vondsten uit graven. Vooral de aristocratie en later ook de middenklassen werden bijgelegd in rijk bewerkte graven.  De muren waren vaak rijk beschilderd en de doden kregen veel giften mee in het graf. De echte rijken werden bijgelegd in stenen sarcofagen met op de deksel een beeld van de overledene. Door hun rijke grafcultuur weten we betrekkelijk veel van hun dagelijks leven.  over  hun economie en met welke volkeren ze handelsbetrekkingen onderhielden. Het was een rijk volk, vooral omdat ze lange tijd het monopolie hadden  over belangrijke delfstoffen als ijzer, lood  en koper. Ook beheersten ze de techniek om zout te winnen uit zeewater. De Etrusken waren voor alle volken rond de Middellandse Zee belangrijke handelspartners.  Op het hoogtepunt van hun macht beheersten zij samen met hun bondgenoten, de Carthagers, het scheepvaartverkeer op de Middellandse Zee.

 


   

graven bij Tarquinia


 

Met de Griekse stadsstaten en met de Griekse koloniŽn onderhielden ze intensieve contacten. In feite hebben de Etrusken de Griekse cultuur op het Europese vasteland geÔntroduceerd. En voor een deel hebben ze die overgenomen.  Daarvan getuigen de vele teruggevonden kunstvoorwerpen.

We hebben een vrij goed beeld van hun opvattingen over  leven en dood. Voor de Etrusken was de dood niets om over te treuren. Zij zagen de dood als de voortzetting van het leven op aarde. Daarvan getuigen de muurschilderingen in de necropolis van Tarquinia. Tarquinia was een van de machtigste steden van het Etruskische Rijk. De resten van het oude Tarquinia liggen enkele kilometers buiten de huidige stad. Daar ligt onder meer een uitgestrekte necropool. Veel tombes zijn rijk met schilderingen gedecoreerd.  Veel van de schilderingen hebben het dagelijkse leven van het leven in de vijfde en zesde eeuw voor Christus tot onderwerp. De taferelen hebben een lichte toon.  De schilderingen uit enkele graven zijn overgebracht naar het Museo Nazionale Tarquinese. Dit museum is gevestigd in het stadscentrum.  Hier vind je ook "de gevleugelde paarden", een beeldhouwwerk en de resten van het "Ara della Regina", een oude tempel. Voor de necropolis en het museum kun je ťťn gecombineerd toegangskaartje kopen. 

De meest vooraanstaande museale collecties vindt U in Rome (Villa Giullia en Musei Vaticani).   Bekende musea  met een interessante collectie Etruskische kunst vindt U onder meer in Firenze, Volterra, Siena,  Chiusi en Tarquinia. Dichter bij  ons huis in ItaliŽ kunt U terecht in  Orvieto (twee musea),  Bolsena en Grotte di Castro.
Ook het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden en het Allard Pierson museum in Amsterdam hebben een interessante collectie Etruskische voorwerpen.
t
in het informatiepakket, dat U bij vertrek ontvangt, zijn de trips voor trips verder uitgewerkt, onder meer met routebeschrijvingen. 
naar boven Etrusken 1Etrusken  2contact

 
index
 
algemeen:

in het kort
faq/ vragen
prijs/contact
sitemap
gastenboek

uitwerking:

de woning
het dorp
het meer
de omgeving

fotoboek:

huis en dorp
uitzicht

italiŽgevoel
het meer
landschap
C/cultuur 1
klassiek Rome

tips voor trips:

in giro
warmwaterbaden
rondrit meer
Bolsena
CivitŠ
Rome
Romeinse rijk
Etrusken

© casa il gattopardo / altatuscia.nl
 voor het laatst gewijzigd op: 24-01-2019