vakantiehuis casa il gattopardo

                   
in het kort de woning het dorp het meer de omgeving tips voor trips fotoboek faq/ vragen prijzen/contact gastenboek
                   
 
                 
submenu tips voor trips in giro rondrit meer Bolsena Civitį Rome Romeinse rijk Etrusken thermen
 

tips voor trips, 
civita di bagnoregio, pagina 2

Uiteraard is in een Midden-Italiaans dorp de kerk het centrale punt.  De bouwstijl is romaans met een sobere gevel en strakke muren, opgetrokken uit grote kaarsrechte blokken tufsteen. In de vroege Middeleeuwen, de tijd, waarin dit gebouw is neergezet, beschikten de bouwers nog niet over de vaardigheden om grote ramen en deuren in de muren uit te sparen. Daarom en ook omdat er weinig versieringen in het buitenwerk zijn aangebracht, ziet de kerk er een beetje streng uit. Dat wordt een beetje verzacht door de ronde en ovale vormen in de voorgevel . Deze gevel is in de zeventiende eeuw gereconstrueerd. Hier en daar zijn in de muren enkele blokken bewerkt travertijn gemetseld. In dit wat hardere vulkanische gesteente zijn kleine, gestileerde, bijna abstracte figuren uitgehakt met onderwerpen ontleend aan de natuur.
De vroegmiddeleeuwse stijl van decoreren komt binnen terug, vooral bij de ingang en aan de buitenmuren daar vlak bij. De inrichting is niet meer helemaal authentiek middeleeuws. Het koor en met name de altaren koor zijn ooit voorwerp geweest van de vernieuwingsdrift van een latere generatie. De altaren en de heiligenbeelden in het koor zijn nu uitgevoerd in een romantiserende neostijl. In de twee zijaltaren zijn de sarcofagen verwerkt van twee lokale heiligen. Uit het grote aantal brandende kaarsjes en opgehangen ex voto's valt af te leiden, dat deze heiligen ook nu nog van heinde en verre pelgrims aantrekken. Het contrast tussen de wat geėxalteerde tekenen van mediterrane devotie en het gedempte licht en de ingetogen versieringen in de rest van het gebouw werkt heel intrigerend. Je proeft, ook als toevallige, nuchtere passant uit het noorden de mystiek,die in de lucht hangt. Het stemt op zijn minst tot nadenken.
Van de meest vooraanstaande zoon van Civitą di Bagnoregio - San Bonaventura, - vindt U ook nu nog enkele sporen terug. Bonaventura (1221-1274-) was een van de belangrijkste theologen uit de scholastiek. Samen met zijn tijdgenoot Thomas van Aquino was hij een van de grondleggers van de katholieke filosofie. In de kathedraal van Bagnoregio wordt als relikwie een gedeelte van de arm en hand, waarmee hij zijn tractaten schreef, bewaard. Zijn geboortehuis is verdwenen. Halverwege het pad door de vallei bevindt zich een nog uit de Etruskische tijd stammende grot, waar hij enige tijd als kluizenaar gewoond en gebeden zou hebben.
 In de roomse traditie liggen geestelijke en lichamelijke verkwikking dicht bij elkaar. De taveerne van dit dorp ligt rechts naast de kerk, in de doorloop naar het panorama. Daar worden verrukkelijke bruschettes geserveerd . Zodra de bestelling is opgenomen, wordt het brood op het open vuur geroosterd. Voor het beleg kunt U kiezen uit marmelades en tapenades gemaakt van de meest uiteenlopende groenten en fruit, zoals pommodori, artisjokken, melanzane en courgettes. Alles vers en zelf gemaakt. Ham, kaas en worst is er natuurlijk ook. De lunch alleen al maakt Uw tocht de moeite waard.

 

 

in het informatiepakket, dat U bij vertrek ontvangt, zijn deze en andere trips voor trips verder uitgewerkt, onder meer met routebeschrijvingen. 

naar boven Civita  1contact

 
index
 
algemeen:

in het kort
faq/ vragen
prijs/contact
sitemap
gastenboek

uitwerking:

de woning
het dorp
het meer
de omgeving

fotoboek:

huis en dorp
uitzicht

italiėgevoel
het meer
landschap
C/cultuur 1
klassiek Rome

tips voor trips:

in giro
warmwaterbaden
rondrit meer
Bolsena
Civitį
Rome
Romeinse rijk
Etrusken

© casa il gattopardo / altatuscia.nl
 voor het laatst gewijzigd op: 24-01-2019