vakantiehuis casa il gattopardo

                   
in het kort de woning het dorp het meer de omgeving tips voor trips fotoboek faq/ vragen prijzen/contact gastenboek
                   
 
                 
submenu tips voor trips in giro rondrit meer Bolsena Civitį Rome Romeinse rijk Etrusken thermen


Tips voor trips, 
civita di bagnoregio, pagina 1

Civitą di Bagnoregio staat sinds kort op de Unesco-lijst van het werelderfgoed. Het ligt een paar kilometer van ons huis.   Dit plaatsje wordt in de  toeristenfolders  "de stad, die sterft", genoemd.  Dat zit zo. Het stadje is  lang geleden gebouwd op een tufstenen plateau middenin een komvormig dal.  Het bouwmateriaal voor de gebouwen  werd gehaald  uit de ondergrond.  Deze is daardoor in de loop der tijden heel sluipend gehold. Hierdoor en door de invloed van weer en wind is de basis van het dorp steeds smaller geworden en de ondergrond heeft nu veel weg van een Zwitserse gatenkaas. Terugkerend naar   het verhaal van de toeristenfolders: in de zwartgalligste scenario's  is de ondergrond zo poreus, dat de rots en dus het stadje vroeg of laat zullen instorten.  Er wonen nu nog zo'n twintig tot vijftig  mensen.  De kans is groot dat het stadje met  moderne technologieėn  kan worden behouden.


 

Het is een avontuur op zich om in het dorp te komen.  U kunt er alleen komen via een 500 meter lange voetbrug over het dal. U moet in principe te voet, maar als u per se wilt, dan kunt U ook een plaatselijke boer charteren om U te brengen. Uw inspanning wordt ruim beloond. Als U eenmaal de stadspoort door bent, staat U in een klein, intiem, beetje in zichzelf gekeerd  dorpje. Het stratenplan is middeleeuws. Ook de gebouwen hebben nog middeleeuwse trekken. Ondanks het wat magere toekomstperspectief verkeert het merendeel in goede staat. Hier en daar is nog goed te zien, hoe vroegere generaties  in alle eenvoud geleefd hebben. En hoe hard het leven hier  moet zijn geweest. Vanaf de rand van het plateau, waarop het dorp gebouwd is, kijkt U honderden meters diep naar beneden in de afgrond. Civitą ligt zoals gezegd als een puist midden in een grote kom. De zachte tufstenen wanden van die kom zijn in de loop der tijden door  weer en wind omgevormd tot een grimmig maanlandschap. Een fascinerend  panorama. Prima bruikbaar als filmdecor, zoals we al enkele keren ondervonden. Onlangs zagen we het stadje nog voorbij komen in een tv-reclame van de grootste nederlandse supermarkt.


in het informatiepakket, dat U bij vertrek ontvangt, zijn deze en andere trips voor trips verder uitgewerkt, onder meer met routebeschrijvingen. 

naar boven naar Civita 2contact
 
index
 
algemeen:

in het kort
faq/ vragen
prijs/contact
sitemap
gastenboek

uitwerking:

de woning
het dorp
het meer
de omgeving

fotoboek:

huis en dorp
uitzicht

italiėgevoel
het meer
landschap
C/cultuur 1
klassiek Rome

tips voor trips:

in giro
warmwaterbaden
rondrit meer
Bolsena
Civitį
Rome
Romeinse rijk
Etrusken

© casa il gattopardo / altatuscia.nl
 voor het laatst gewijzigd op: 24-01-2019