vakantiehuis casa il gattopardo

                   
in het kort de woning het dorp het meer de omgeving tips voor trips fotoboek faq/ vragen prijzen/contact gastenboek
                   
 
                 
submenu tips voor trips in giro rondrit meer Bolsena Civitį Rome Romeinse rijk Etrusken thermen

tips voor trips, 
Bolsena, pagina 2

 

In het oude centrum vindt U twee belangrijke monumenten:  het kasteel en de  Christinakerk. Het kasteel is tegenwoordig in gebruik als streekmuseum. De verzameling bevat voorwerpen, die teruggaan tot het bronzen tijdperk. Verder is er een aantal interessante vondsten te zien uit de Etruskische tijd. Bolsena was een van de twaalf  belangrijkste steden van de Etruskische stedenbond. Archeologen vermoedden al lange tijd, dat ergens in het gebied tussen het meer en Orvieto  de heilige plaats lag van de Etrusken; de plaats, waar  afgevaardigden uit alle twaalf steden elk jaar bijeen kwamen voor een  groot  religieus feest.  Waar dat precies gebeurde, was lange tijd niet geheel duidelijk . Verschillende steden en dorpen claimden, dat in  hun gemeente deze bijeenkomsten werden gehouden. Onlangs hebben Italiaanse archeologen aan de rand van Orvieto het oorspronkelijke heiligdom  gevonden. De Romeinen hebben, toen zij de Etrusken onderworpen hebben dit heiligdom in de tweede eeuw voor Christus verwoest. Daarna kwamen de Etrusken nog enige tijd aan de oevers van het meer bijeen, vermoedelijk in Bolsena. 

Christinakerk  (links  schildering in de catacomben, rechts  S. Christina)

Ook in latere tijden  hing om Bolsena en het meer een waas van mystiek. In de vroegchristelijke tijden zouden hier spraakmakende wonderen hebben plaatsgevonden. De kerk   is een van de bekendere bedevaartsoorden in Italiė. Zij  is gebouwd ter herdenking van het martelaarschap van S. Christina. Christina ligt in de kerk begraven. Maar de pelgrims komen vooral omdat in deze kerk  het "wonder van Bolsena" heeft plaatsgevonden. Nog elk jaar  wordt in elke  katholieke kerk, waar ook ter wereld,  herdacht, dat hier een hostie spontaan is gaan bloeden tijdens een mis opgedragen door een priester, die er hevig aan twijfelde  of in de consecratie het brood en de wijn ook daadwerkelijke veranderde in het lichaam en bloed van Christus, zoals de leer van de katholieke kerk luidt.  De dag waarop de herdenking plaatsvindt, wordt sacramentsdag genoemd en aan het wonder wordt gerefereerd als "Corpus Christi, het lichaam van Christus". Op deze dag -in juni- is het  groot feest in de stad. Elke straat wordt met bloemmozaļeken versierd en ook in juli zijn er nog festiviteiten rond dit thema.
De Christinakerk is vele malen verbouwd. Het gebouw is oorspronkelijk een Romaanse basilica (plm. 1000 na Chr.)  In het hoofdgebouw  is het Romaanse  karakter grotendeels bewaard gebleven. De gevel is in de renaissance verbouwd;  in de achttiende en negentiende eeuw zijn er wat uitbreidingen geweest. In de kerk zijn heel veel kunstvoorwerpen  te vinden. Van bijna alle stijlstromingen zijn er voorbeelden te vinden. Eigenlijk te veel om op te noemen. Speciale aandacht verdienen het altaarstuk van Sano di Pietro, het keramiekaltaar in de rechterzijkapel en in dezelfde kapel de fresco's uit  de Sienese school. In de gevel zijn twee terracottareliėfs verwerkt uit de ateliers van della Robbia. Links naast  het hoofdgebouw vindt U het uit de middeleeuwen stammende graf van S. Christina, de authentieke altaarsteen met de bloedsporen en de toegang tot de catacomben.  In de catacomben  zijn  voorbeelden van vroegchristelijke  kunst te zien.

Ook de dom van Orvieto is gebouwd ter ere van dit wonder. In de linkerzijbeuk van deze kerk  in de Capella del Corporale, wordt van tijd tot het altaarkleed met daarop bloedvlekken ten toon gesteld.

 
       

in het informatiepakket, dat U bij vertrek ontvangt, zijn de trips voor trips verder uitgewerkt, onder meer met routebeschrijvingen. 

 
naar bovenbolsena 1contact
 
index  
 
 
algemeen:

in het kort
faq/ vragen
prijs/contact
sitemap
gastenboek

uitwerking:

de woning
het dorp
het meer
de omgeving

fotoboek:

huis en dorp
uitzicht

italiėgevoel
het meer
landschap
C/cultuur 1
klassiek Rome

tips voor trips:

in giro
warmwaterbaden
rondrit meer
Bolsena
Civitį
Rome
Romeinse rijk
Etrusken

© casa il gattopardo / altatuscia.nl
 voor het laatst gewijzigd op: 11-02-2019