vakantiehuis casa il gattopardo

                   
in het kort de woning het dorp het meer de omgeving tips voor trips fotoboek faq/ vragen prijzen/contact gastenboek
                   
 

column 2    

Het ItaliŽgevoel

San Lorenzo is  een klein, vriendelijk  en  redelijk authentiek dorp.  Er wonen  ongeveer 2000 mensen.  De omgangsvormen in ItaliŽ zijn   warm en gastvrij, de mensen leven dichtbij huis en haard. Ze staan ook open voor  de ander,   zeker als de ander  ook  open is naar hen toe.  Italianen  handelen  wat meer uit de losse pols,  hun spraak  is zeker wat zonniger en ongetwijfeld ook wat extraverter dan die van ons, doorgaans nuchtere, ietwat onderkoelde  noordelingen. Hoe het Italiaanse leven in elkaar steekt,  ziet U het beste op een van de terrassen van het centrale plein. Bestel een goed glas wijn,  geniet van het schouwspel en beleef het ItaliŽ-gevoel.

 

De Piazza Europa is het ontmoetingspunt van alledag en voor elke dag.   Trouw en rouw  komen en gaan. U ziet er vriendschappen en relaties  in alle stadia van ontwikkeling en soms van afwikkeling.  De gemeente huist en manifesteert er zich. Af en toe houdt de burgemeester er een openlucht-receptie.  Bewonder en verwonder u over de elegante japonnen van de dames en de fraaie uniformen en de blinkende versierselen van de plaatselijke gezagsdragers. La bella figura, nietwaar.   In verkiezingstijd spreken politici  er het volk toe,  zo vol pathos en zo  gloedvol, dat U zich terugwaant in de tijden van Don Camillo en Peppone.  Gelukkig blijkt al dat vuur na afloop van de toespraak gemakkelijk te blussen met een koele dronk aan de bar.   Processies beginnen en eindigen er. De harmonie voorop  en de  majorettes zetten,  als U geluk hebt,  speciaal voor U  hun beste beentje voor.

Mannen en mannetjes klonteren alledag op het plein  samen om de dag door te nemen. San Lorenzo is hierin niet uniek. Je ziet het in elk dorp.  Op gezag van de schrijver Tim Parks, die al jaren in ItaliŽ woont, kunnen we er vanuit gaan, dat de conversatie  vooral  zal gaan over de toestand in de wereld  van de Bekende Italianen en Andere Halfgoden, over de sport  of over de  gezondheid - volgens hem de  belangrijkste gespreksonderwerpen in dit liefelijke, maar soms ook wat merkwaardige land.  Aannemelijk is ook, dat de gesprekken van de mannen en mannetjes ook  gaan  over de vrouwen en de  vrouwtjes.  Dat is niet zo 'n gewaagde veronderstelling, als je  het genoegen ziet, waarmee het  "ciao bella"  vrolijk uitgetetterd wordt  over het plein, telkens wanneer Antonella, Franca  of Vittoria het schouwtoneel betreden .  De dames op hun beurt reageren  meestal  afgepast welwillend.   La bella figura,  het matriarchaat en de combinatie van beide zijn  per slot van rekening niet voor niks Italiaanse uitvindingen. 

 

 

 

 

 

naar bovendorp 1dorp 2contact

 

 
index
 
algemeen:

in het kort
faq/ vragen
prijs/contact
sitemap
gastenboek

uitwerking:

de woning
het dorp
het meer
de omgeving

fotoboek:

huis en dorp
uitzicht

italiŽgevoel
het meer
landschap
C/cultuur 1
klassiek Rome

tips voor trips:

in giro
warmwaterbaden
rondrit meer
Bolsena
CivitŠ
Rome
Romeinse rijk
Etrusken

© casa il gattopardo / altatuscia.nl
 voor het laatst gewijzigd op: 14-04-2019