vakantiehuis casa il gattopardo

                   
in het kort de woning het dorp het meer de omgeving tips voor trips fotoboek faq/ vragen prijzen/contact gastenboek
                   
 
       


ONS DORP, SAN LORENZO NUOVO
pagina 2


Hoewel San Lorenzo al in de achtste eeuw voor Chr. is  gesticht, waarschijnlijk door de Etrusken, is de huidige dorpskern  nog vrij jong.  Oorspronkelijk lag het dorp in de vallei voor ons huis,  dichtbij het meer. Daar zijn nu nog op tal van plekken resten  van de vroegere bewoners terug te vinden. In de achttiende eeuw zijn de inwoners verhuisd naar de huidige locatie bovenop de heuvel (ca. 500 meter boven de zeespiegel)  en  San Lorenzo werd toen San Lorenzo Nuovo.   De achttiende eeuwse signatuur zie je nog duidelijk terug in het stratenplan en aan de beeldbepalende gebouwen. Brede, lichte, luchtige straten rond het Piazza Europa,  een fraai vormgegeven achthoekig plein, waaraan het gemeentehuis, de kerk,  het postkantoor en verschillende bars liggen.  Meestal staat er  wel een  kraampje voor de verkoop van  broodjes porchetta ( gekruid varkensvlees, gebraden en licht geroosterd)  en ook de weekmarkt wordt hier gehouden.

 

UItgaan

Ook bij feesten en evenementen treft men elkaar op het centrale plein . Bijvoorbeeld als in mei de beroemde autorallye Millemiglia voorbij komt en in juni, als  het dorpsplein het middelpunt  is van de jaarlijkse Fiera, de jaarmarkt ter ere van San Giovanni. En in augustus spelen zich hier de festiviteiten af van de traditionele Sagra degli Gnocchi, een feest dat het dorp een hele week in zijn ban houdt.

Uit eten gaan is in dit deel van ItaliŽ  redelijk betaalbaar.  Op sommige plaatsen zit je  hoogstens vijf meter van het meer, zoals bij de   ostello Peppe il Pescatore.  De ostello oogt  nostalgisch en de keuken is authentiek,  regionaal georienteerd.   Bij  Italianen en echte ItaliŽ-liefhebbers valt ze zeker in de smaak. Tot de gasten horen niet de geringsten. We troffen  op het terras een keer Alice Rohrwacher, de regiseusse van "le Meraviglie", de met de Grand Prix  bekroonde film op het filmfestival van Cannes 2014 .   Belangrijke delen van deze film zijn op en rond het meer van Bolsena en met name op het eiland Bisentina opgenomen.  de keuken is onvervalst casalinga. De spaghetti aglio e olio zijn om de vingers bij af te likken. Licht en luchtig en helemaal perfect met een corregone als secondo piatto. Corregone is een van de specialiteiten van de streek. Deze vis komt alleen in dit meer en in het Comomeer voor. De smaak doet een beetje aan forel denken.

 

       
naar bovendorp 1naar column 2 contact  
 
index
 
algemeen:

in het kort
faq/ vragen
prijs/contact
sitemap
gastenboek

uitwerking:

de woning
het dorp
het meer
de omgeving

fotoboek:

huis en dorp
uitzicht

italiŽgevoel
het meer
landschap
C/cultuur 1
klassiek Rome

tips voor trips:

in giro
warmwaterbaden
rondrit meer
Bolsena
CivitŠ
Rome
Romeinse rijk
Etrusken

© casa il gattopardo / altatuscia.nl
 voor het laatst gewijzigd op: 15-11-2020