vakantiehuis casa il gattopardo

                   
in het kort de woning het dorp het meer de omgeving tips voor trips fotoboek faq/ vragen prijzen/contact gastenboek
                   
 
         


COLUMN 1,  Het uitzicht

Casa il Gattopardo ligt hoog op de heuvel. Vanaf het terras het terras hebt U een schitterend  uitzicht, hemelsbreed en horizondiep.  Voor het huis is  geen het zicht belemmerende  bebouwing. Het uitzicht begint met een groene strook  van zo'n kilometer of drie diep,  daarachter ligt het meer. Uw blik wordt pas weer begrensd door de heuvelrug ver weg bij Viterbo, zo 'n 40 kilometer verderop.  U kunt genieten van het spel van licht, lucht, wind  en water. Elke dag, elk uur is anders  van kleur, van tekening, van intensiteit en van beleving.
De groene zone is echt groen. Het is een prima wandelgebied. Weinig bebouwing en wat er staat heeft een agrarische bestemming. Je ziet  een bonte lappendeken van bosschages, weiden, veldjes met olijfbomen en kleine wijngaarden.

Het gebied zit vol vogels. Gasten  signaleerden met enige regelmaat, dat ze  exotische en zeldzame soorten gezien hebben,  Er grazen schapen, ezels, geiten en paarden . Veel families uit het dorp hebben hier een lap grond, waarop  ze voor hun eigen gebruik groente telen, een wijngaard of een olijvenhof bewerken. Het geeft wel een beetje een decadent gevoel, als je de mensen al  naar het land ziet gaan, terwijl jij nog rustig op het terras zit te genieten van je eitje en je  croissant. Boeiend is het natuurlijk wel. En afwisselend ook. In het voorseizoen  zie je ze ploegen, zaaien, eggen en  snoeien. In de zomer en het najaar zie je het resultaat van hun inspanningen.

 
         
         

 Vanaf het terras kunt al naar gelang het seizoen genieten van een breed palet van kleuren en geuren. 's Ochtends vroeg bij het ontbijt kunt U genieten van het drukke gekwetter van de vogels. Poesjes uit de buurt komen  langs voor een aai of gewoon wat aandacht. Opzij van het huis staan altijd wat etensbakjes voor ze. Vroeg of laat  word t U vanzelf  geprikkeld om zelf het groene gebied te verkennen. Door het gebied lopen een paar weggetjes en paadjes. U loopt langs akkers en weiden, langs paarden, schapen en ezels. U loopt over een deel van een oude pelgrimsroute, de via Francigena.  Ook nu nog belopen wandelaars/ pelgrims, die een voettocht naar Rome maken, deze eeuwenoude route.
 Aan het eind van de wandeling wacht U een welverdiend drankje op een van de terrassen bij het meer.  Onderweg hebt u overigens genoeg te zien. U maakt als het ware  reis in de tijd. De omgeving was in de IJstijd al bewoond.   Vooral de Etrusken hebben hun sporen achter gelaten. Vanaf ons terras zijn  enkele door hen in het tufsteen uitgehakte holen te zien. Ze zijn praktisch nog in dezelfde staat als twintig, vijfentwintig eeuwen  geleden

. Met een beetje zoeken en met de hulp van het informatiepakket, dat U voor vertrek krijgt, vindt U holen, die vrij toegankelijk zijn. Sommigen waren vroeger als woning in gebruik. In de wanden van enkele holen zijn nissen uitgehakt. In deze columbaria werden  urnen met de as van overledenen bewaard.  In het gebied zijn  nog steeds archeologen actief.  Onlangs nog ontmoetten we een groep, die juist een nieuwe site  had ontdekt en nog volop bezig was met troffel, kwast én graafmachine.


Onderweg komt U ook de overblijfselen tegen van het middeleeuwse San Lorenzo. U wandelt  onder andere  langs de resten van een inmiddels tot ruďne vervallen uit de middeleeuwen stammende  kerk, de San Giovanni.  Elk jaar nog is het op 26 juni, op zijn naamdag,  groot feest in het dorp.  Voor de pelgrims van weleer was deze kerk een vaste pleisterplaats. De ruďne is toegankelijk. Binnenin vindt U nog  resten van oude fresco's en reliëfwerken. Daar in de buurt vindt U ook  de resten van het oude  San Lorenzo. Deze nederzetting  is gesticht ongeveer in de achtste eeuw voor Christus en werd pas in de achttiende eeuw verruild voor de huidige locatie boven op de heuvelrug.  
Het huidige dorp San Lorenzo Nuovo ligt  net boven ons huis, óók  op loopafstand. De  bebouwde kom begint zo'n  vijfhonderd meter van ons vandaan. 
         
         

In Italië en ook in San Lorenzo zijn veel dieren zonder eigenaar. In de loop van de jaren hebben we ons ontfermd over poezen, die bij ons kwamen buurten. We hebben ze laten steriliseren en we gaven ze eten. Er komen momenteel drie poezen met enige regelmaat langs en soms komt er ook een ander snaaien.  Gevoerd worden ze  naast het huis, op de trap naar het wasmachinehok.

naar  bovennaar de woning fotopag. het uitzichtcontact
 
index
 
algemeen:

in het kort
faq/ vragen
prijs/contact
sitemap
gastenboek

uitwerking:

de woning
het dorp
het meer
de omgeving

fotoboek:

huis en dorp
uitzicht

italiëgevoel
het meer
landschap
C/cultuur 1
klassiek Rome

tips voor trips:

in giro
warmwaterbaden
rondrit meer
Bolsena
Civitá
Rome
Romeinse rijk
Etrusken

© casa il gattopardo / altatuscia.nl
 voor het laatst gewijzigd op: 14-04-2019