vakantiehuis casa il gattopardo

                   
in het kort de woning het dorp het meer de omgeving tips voor trips fotoboek faq/ vragen prijzen/contact gastenboek
                   
 

 

De  omgeving, lazio, Toscane, UmbriŽ

column 3, Cultureel erfgoed 

San Lorenzo Nuovo ligt in het hart van ItaliŽ, op de grens van Lazio en UmbriŽ.  Toscane ligt een kleine boogscheut verder. Het dorp ligt in een  gebied, dat Alta Tuscia wordt genoemd. Het staat bekend om  zijn mooie landschappen en rijke cultuur.   Al in de prehistorie, in de ijstijd woonden hier relatief hoogontwikkelde stammen.  Vanaf 1000 v Chr. tot 250 v Chr.  waren   de Etrusken  toonaangevend  totdat in de derde eeuw de  Romeinen  dit gebied onderwierpen.  Ook nu nog struikelt  men zowat over herinneringen aan die tijd, maar U vindt er ook monumenten zo wat elke andere periode uit de West-Europese cultuurgeschiedenis.  Om Uzelf daarvan te overtuigen hoeft U  niet eens zo ver  te gaan.

Bij ons voor de deur, in het groene gebied voor ons huis  zijn  goed intact gebleven  resten van Etruskische nederzettingen te zien en er zijn ook de overblijfselen van het Middeleeuwse San Lorenzo.  Het  gebied  is uitstekend toegankelijk zowel  voor wandelaars als voor fietsers/mountainbikers. En in de directe omgeving van ons dorp vindt U onder meer  romaanse kerken in Bolsena en Montefiascone, de middeleeuwse "gouden"dom van Orvieto,  het door Vignola in de zestiende eeuw gebouwde  stadhuis van Grotte di Castro en de palazzi Farnese in Capodimonte en Gradoli, gebouwd  door de Sangallo 's  een beroemde architectenfamilie uit de renaissance.

 


vlnr:
Rome, Siena, Rome,  Vaticaan

In de meeste landen staat monumentenzorg niet hoog op de lijst van prioriteiten.  In ItaliŽ is de situatie nog iets gecompliceerder dan in de rest van de wereld. Volgens de Unesco is hier  60% van het werelderfgoed te vinden. Een rijk bezit, maar ook een grote opgaaf, niet in de laatste plaats in financieel  opzicht. Cultuurbehoud leek ook in ItaliŽ lange tijd een zaak van de lange adem te zijn, maar toch komen de laatste tijd steeds meer projecten tot behoud en herstel van het cultureel erfgoed van de grond.  Vaak, maar lang niet altijd is de overheid de spil, waarom alles draait. Sponsoren uit binnen -en buitenland  spelen  niet zelden een doorslaggevende rol, bijvoorbeeld bij de restauratie van belangrijke werken, zoals de fresco's in de dom van Orvieto en van Spoleto en in de San Francesco in Arezzo. De   reddingsoperatie voor het Colosseum is mogelijk gemaakt door een groot  Italiaans schoenenmerk. Belangrijk ook is de bijdrage, die binnen -en buitenlandse universiteiten leveren bij de exploratie van archeologische sites.

Ook Nederlandse universiteiten dragen hun steentje bij, onder meer in Tivoli (villa van Hadrianus). 
Gelukkig  leiden al deze inspanningen niet alleen tot een verrijking van het  academisch inzicht. Her en der over het gebied verspreid vindt U voor het grote publiek toegankelijke en inzichtelijk gemaakte archeologische sites. En in de meeste wat grotere steden vindt U musea, waar de in de zone gevonden stukken bekeken kunnen worden. In de directe omgeving van San Lorenzo Nuovo vindt U musea in Bolsena, Orvieto, Marta, Acquapendente, Grotte di Castro en  Gradoli.
 

beelden uit de klassieke tijd ( oa. Cicero en Socrates)

Voor de doorsnee Italiaan is het rijke cultureel erfgoed niet iets om  erg veel ophef over te maken. Het was er in zijn jeugd, het is er nu en het zal wel altijd zo blijven, dat lijkt zo ongeveer de grondhouding te zijn. Maar als het er aan aan komt,  blijkt, dat de rijke geschiedenis  de Italianen  wel degelijk in de genen zit.  U moet niet vreemd opkijken, als U, terwijl U  ergens een monument staat te  bekijken, aangesproken wordt door iemand, die U met handen en voeten  een kleurrijke les (kunst)geschiedenis  geeft. Het blijkt bijvoorbeeld  ook uit het feit, dat in  elk stadje  van enige omvang elk jaar wel een feest  gevierd wordt rond  een of andere historische gebeurtenis. De Palio van Siena is wereldberoemd. De faam  van de  S. Christina feesten in Bolsena  of het feest van de Pugnaloni in Aquapendente reikt  duidelijk wat minder ver, maar gefeest wordt er.  De hele gemeenschap doet er aan mee en van heinde en verre stromen de mensen toe.

 


Ook San Lorenzo koestert op zijn eigen wijze het verleden. Er is een actieve heemkundekring, die de plaatselijke geschiedenis onderzoekt en van tijd tot tijd lezingen geeft.  Zij schromen niet om over de grenzen te kijken. Enkele jaren geleden hebben wij hen geholpen om contact te leggen met Nederlandse universitaire instituten. De laatste jaren organiseert zij bovendien voor de mensen uit het dorp een culturele wandeling langs de in het buitengebied in groten getale aanwezige archeologische sites. Er was  dit jaar veel belangstelling voor. Voor ons als buitenlanders was dit een mooie gelegenheid om te werken aan onze integratie. 


Een korte impressie . Na de groepsfoto vůůr de kerk, trok de lange stoet van het Circus Lorenzano de bergen  in.   Aan de kop van de stoet wapperde trots de Italiaanse vlag.  Ook de bezemwagen ontbrak  niet.  Aan de staart van het peloton reed  een terreinwagen  van de plaatselijke vrijwillige  hulpdienst, bemenst met zowat alle vrijwilligers, die het dorp rijk is.  En tussen in een  gezellig keuvelende meute. Hele gezinnen liepen mee en de burgemeester natuurlijk en natuurlijk incognito. 

De tocht  voerde  eerst   langs het pittoreske kerkje van Torano en  de Tomba  della Colonna . Vervolgens  liepen we  door de bossen en de volop met bloeiende klaver en klaprozen getooide velden naar het meer. Daar werd een  eenvoudige, doch voedzame pranzo   genuttigd.   De weg terug naar het dorp voerde door het Paese  Vecchio, het groene gebied voor ons huis. Ergens halverwege, bij de overblijfselen van het middeleeuwse San Lorenzo, hield  il professore een gedegen voordracht over de  historie van het dorp.  Een dankbaar applaus illustreerde, dat ook   de huidige Lorenzani trots zijn op hun roots en op hun dorp. De weg terug naar huis leidde langs de grotten en andere overblijfselen uit de Etruskische tijd. Daar werden de deelnemers getrakteerd op een serenade van de plaatselijke harmonie.

 

 
naar boven omgeving 1Romecontact
 
index
 
algemeen:

in het kort
faq/ vragen
prijs/contact
sitemap
gastenboek

uitwerking:

de woning
het dorp
het meer
de omgeving

fotoboek:

huis en dorp
uitzicht

italiŽgevoel
het meer
landschap
C/cultuur 1
klassiek Rome

tips voor trips:

in giro
warmwaterbaden
rondrit meer
Bolsena
CivitŠ
Rome
Romeinse rijk
Etrusken

© casa il gattopardo / altatuscia.nl
 voor het laatst gewijzigd op: 14-04-2019